Nederlands- en Franstalige huisartsen uit Brussel slaan handen in mekaar.

Op middellange termijn wordt de wachtdienst en de samenwerking tussen de Frans- en Nederlandstalige huisartsen in Brussel gereoganiseerd. Er komt ook een integratie van de wachtpost Terranova in het wachtmodel en een herverdeling van de sectoren.
De beslissingen werden vorige week met een grote meerderheid genomen op de buitengewone algemene vergadering van de Bhak. Voor de (Vlaamse) huisartsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen in Brussel is een samenwerking met de Fédération des Associations des Médecins Généralistes de Bruxelles (Famgb) een noodzaak geworden aangezien het aantal artsen dat participeert aan de wacht vermindert –door de beperkte instroom, uitstroom door activiteitsverandering, pensionering. Het systeem met dubbele dekking door Bhak en Famgb is daardoor op relatief korte termijn onhoudbaar geworden. Frans- en Nederlandstalige huisartsen zullen in het kader van de overkoepelende organisatie Hippocrates de handen in elkaar slaan. De buitengewone algemene vergadering wenst wel dat de “Bhak een substantiële bijdrage levert aan een volwaardige eerstelijnszorg in Brussel, in het bijzonder voor de Nederlandstalige patiënt”, aldus het artikel in de huisarts
Een twee derde meerderheid opteerde voor een eerstelijnswachtmodel met wachtposten. Concreet betekent dit onder meer dat de wachtpost Terranova (een initiatief van het Sint-Jansziekenhuis) geïntegreerd wordt in het Bhak-wachtmodel. Bovendien is op korte termijn een betere coördinatie en samenwerking nodig tussen de verschillende wachtposten van de erkende huisartsenverenigingen. Meer garanties voor een Nederlandskundige opvang in elke huisartsenwachtpost zijn daarbij nodig. Wachtposten moeten zich duidelijk positioneren binnen het spectrum aan dringende medische hulpverlening. De patiënten van hun kant dienen geprikkeld te worden om er gebruik van te maken.
Vermits in sommige wachtzones een aantal artsen te zwaar belast zijn, dringt een herverdeling van de sectoren zich op. Dat gecombineerd met vervoer door een chauffeur van de wachtdoende arts laat een meer efficiënte dienstverlening toe. De reorganisatie van de sectoren krijgt overigens principieel de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Gemeenschap, schrijft de Huisarts.
17 apr 2008 10u10
zie ook rubriek