Uitstrijkje mogelijk verleden tijd

Het uitstrijkje zou wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren. Een test op de aanwezigheid van het Humaan Papilloma Virus (HPV), de voornaamste oorzaak van het ontstaan van de ziekte, is veel betrouwbaarder om voorstadia van baarmoederhalskanker aan te tonen.
Dat blijkt uit een Europese studie die is verschenen in het aprilnummer van het tijdschrift International Journal of Cancer. Een van de onderzoeken waarop het artikel is gebaseerd heeft plaatsgevonden aan het VU medisch centrum in Amsterdam.

Niet zeker
Prof.dr. C. Meijer, hoogleraar pathologie aan het VUmc, verwacht dat de test op hpv het uitstrijkje, dat vrouwen tussen de 30 en 60 om de vijf jaar ondergaan, kan vervangen. Helemaal zeker is hij nog niet, omdat hij nog bezig is met de laatste verwerking van de resultaten van een onderzoek waarbij de test en het uitstrijkje met elkaar vergeleken zijn.

Wel goedkoper
Het zou ook kunnen dat de test en het uitstrijkje in combinatie gebruikt kunnen worden. Maar Meijer voorspelt al wel dat door gebruik van de hpv-test screening op baarmoederhalskanker een derde goedkoper kan worden omdat er gerichter getest kan worden.
21 apr 2008 09u22
Bron: Elsevier
zie ook rubriek