Griepvaccin voor elke Belg

De federale regering heeft 157,5 miljoen euro uitgetrokken om een voorraad griepvaccins aan te leggen voor de hele Belgische bevolking. In het geval van een griepepidemie moet de hele bevolking kunnen worden ingeënt binnen de twee weken.
Griepvaccins worden ook beter
Griepvaccins zullen de komende jaren beter worden. Zij zullen beter zijn aangepast aan de virusstammen die in een bepaald jaar circuleren. Viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft de berichtgeving daarover in de Nederlandse krant De Telegraaf vandaag bevestigd.

Oorsprong virusstammen
Osterhaus en zijn collega in Rotterdam, Ron Fouchier, leidden samen met Derek Smith van de Universiteit van Cambridge een team van virologen die ontdekten dat alle virusstammen hun oorsprong in het oosten en zuidoosten van Azië hebben.

Bepaalde route
Vandaar verspreiden die zich via Europa en de Verenigde Staten naar Afrika en ten slotte Latijns-Amerika. Tot nu toe werd gedacht dat de virussen heen en weer gingen tussen het noordelijk en zuidelijk halfrond. Nu uit het onderzoek van Osterhaus en zijn team blijkt dat virussen een bepaalde route volgen, kunnen de griepvaccins beter worden samengesteld.
21 apr 2008 09u33
zie ook rubriek