Utrechtse primeur in stamcelonderzoek

Onderzoekers van het UMC Utrecht en het Hubrechtlaboratorium zijn erin geslaagd stamcellen uit volwassen menselijke harten in grote hoeveelheden uit te laten groeien tot nieuwe hartspiercellen. Tot nu toe was dit slechts mogelijk met embryonale stamcellen of alleen wanneer ook hartspiercellen van pasgeboren muizen of ratten in het groeimedium aanwezig waren.
De stamcellen zijn afkomstig uit restmateriaal van openhartoperaties. Ze werden op eenvoudige wijze geïsoleerd en vermenigvuldigden zich vervolgens in het laboratorium. Daarna lieten de onderzoekers ze uitgroeien tot volwaardige hartspiercellen die gevoelig blijken voor elektrische activiteit en die reageren op adrenaline. De cellen trekken zich ook ritmisch samen.

Volgens hoofdonderzoeker prof.dr. Pieter Doevedans is het uniek dat dit proces nu volledig onder controle is. "We kunnen ongekende hoeveelheden hartspiercellen maken, die bovendien allemaal hetzelfde zijn. Dat is gunstig als je denkt in de richting van therapie, wetenschappelijk onderzoek en het testen van geneesmiddelen."

Ondertussen start de groep van Doevedans met de gekweekte hartspiercellen onderzoek naar hartritmestoornissen. In de toekomst zou het ook mogelijk moeten worden beschadigd hartweefsel te herstellen met nieuwe hartspiercellen.

De resultaten van het Nederlandse onderzoek worden nog deze week gepubliceerd in het tijdschrift Stem Cell Research.
22 apr 2008 09u32
Bron: MedNet.nl