Minister van Volksgezondheid overhandigt Baby Friendly Hospital Initiative kwaliteitscertificaat

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en UNICEF-directeur Yves Willemot overhandigen op 30 april a.s. het BFHI-kwaliteitscertificaat aan zeven Belgische ziekenhuizen.
Op 30 april a.s. zullen minister Laurette onkelinx en Yves Willemot, directeur van UNICEF België het certificaat “baby Friendly Hospital Initiative” (BFHI) officieel overhandigen aan zeven Belgische ziekenhuizen. De namen van de zeven laureaten zullen bekend gemaakt worden tijdens een studiedag die integraal aan dit thema gewijd is. Het “baby Friendly Hospital Initiative” kwam in België tot stand dankzij de samenwerking met UNICEF België.

In 1991 lanceerde UNICEF samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) een wereldwijde campagne om voeding' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>borstvoeding in ziekenhuizen te promoten onder de naam “Baby Friendly Hospital Initiative”. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat borstvoeding tot de leeftijd van zes maanden en ook nog daarna, wanneer het kind andere voeding begint te gebruiken, niet alleen grote voordelen biedt voor de gezondheid van moeder en kind, maar ook op psychologisch, sociaal en economisch vlak en dat het bovendien goed is voor het milieu.

Ziekenhuizen kunnen een BFHI-kwaliteitscertificaat krijgen als blijkt dat ze na een grondige evaluatie voldoen aan de eisen van het BFHI. Wereldwijd zijn er al meer dan 20.000 ziekenhuizen die dit kwaliteitslabel gekregen hebben.

Pilootfase 2006-2008
Onder impuls van het Federaal Borstvoedingscomité en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, ontvingen in 2006 voor het eerst ook zes Belgische ziekenhuizen het BFHI- kwaliteitscertificaat. Dit gebeurde in het kader van de pilootfase 2005-2006 om het initiatief in ons land uit te testen. Het ging om de volgende ziekenhuizen: Universitair ziekenhuis Antwerpen, Sint-Vincentiusziekenhuis Antwerpen, UMC Sint-Pieter Brussel, IZZ Etterbeek-Elsene, Kliniek Edith Cavell Ukkel en Cliniques Saint-Pierre Ottignies.

De zes laureaten ontvingen het kwaliteitscertificaat omwille van hun inspanningen om hun beleid en dagelijkse praktijken aan te passen aan de internationale kwaliteitscriteria van het BFHI.

Een van de doelstellingen in het kader van het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan 2005-2010 is om tegen 2010 een kwart van de 124 materniteiten in België te laten beantwoorden aan de internationale BFHI-criteria.
23 apr 2008 09u24
meer over
zie ook rubriek