Cybersuïcide

Het is welbekend dat reportages over zelfdoding in de media suïcidaal gedrag kunnen beïnvloeden. Meer bepaald kan de gekozen methode erdoor worden beïnvloed. Sinds enige tijd is ook het internet in dit opzicht een aandachtspunt. Kennelijk is het niet moeilijk om Engelstalige suïcidesites op het internet te vinden maar voor Nederlandstalige gebruikers ligt dat (gelukkig) wat moeilijker. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
Ware epidemieën van zelfdoding kunnen de kop opsteken kort nadat de pers bijzondere aandacht aan dit onderwerp heeft besteed. Sommige methodes voor zelfdoding zijn efficiënter dan andere en kunnen de zelfdodingsstatistieken beïnvloeden. Het internet is intussen uitgegroeid tot een belangrijke bron van informatie, die kennelijk ook wordt aangeboord door mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor hun psychische problemen. In dit verband is het uitgesproken interactieve karakter van het internet nog maar eens een probleem. Bekend is dat sommige personen zich in het verleden al tot een suïcidepoging hebben laten overhalen door internetfora. Het fenomeen heeft zelfs een naam gekregen: men spreekt van cybersuïcide. Er bestaan ook rapporten over personen die zelfdodingspacten hebben afgesloten: ze ontmoetten elkaar via het internet en planden samen hun suïcide. Geweten is dat mensen die deze sites bezoeken, de meest klassieke methode volgen: ze gebruiken zoekmachines en raadplegen zelden meer dan de eerste pagina met resultaten.

Kennelijk is het niet moeilijk om Engelstalige suïcidesites op het internet te vinden. Voor de hand liggende zoektermen, zoals suicide methods of how to kill yourself, leveren algauw een indrukwekkende reeks hits op. Sommige hiervan zetten rechtstreeks aan tot suïcide, terwijl andere juist preventie beogen. Gelukkig ligt het iets moeilijker voor de Nederlandstalige gebruiker: de zoektermen zelfdoding, zelfmoord en suïcide leveren op de eerste pagina geen morbide resultaten op. Ten hoogste vindt men onder Hoe pleeg ik zelfmoord? correspondentie van personen die met zelfdodingsgedachten zitten, maar gelukkig krijgen ze systematisch ontradende antwoorden terug. Sites aan het zicht van kwetsbare personen onttrekken is een schier onmogelijke opgave. Troostend is wel dat in een land met een gemakkelijke toegang tot Engelstalige sites, zoals Groot-Brittannië, de zelfmoordcijfers gestadig dalen. In individuele gevallen blijft het evenwel uitkijken.
30 apr 2008 09u45
zie ook rubriek