Riziv gaat regionale cijfers publiceren

Tegen eind dit jaar gaat het Riziv ‘gestandaardiseerde regionale kostprijsgegevens over de ziekteverzekering’ publiceren. Een ‘re-make’ als het ware van de beruchte rapporten Jadot uit de jaren 1990. “Maar dan op een wetenschappelijk verantwoorde manier,” voegt de administratie eraan toe. Ook de halfjaarlijkse financiële audits krijgen een regionale insteek. Een bericht in het medische weekblad de Huisarts.
Het riziv kondigt in de arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts van morgen twee nieuwe initiatieven aan. Ten eerste start de dienst Research, Development & Quality, zeg maar de afdeling onderzoek en ontwikkeling van het riziv, eind 2008 met de publicatie van een reeks rapporten waarin uitsluitend regionale statistieken over de gezondheidszorg zullen staan. “Concreet betekent dit dat het Riziv onder leiding van dokter Jean-Paul Dercq van de dienst O&O gestandaardiseerde regionale kostprijsgegevens gaat uitgeven. De studies kunnen vergeleken worden met de rapporten Jadot uit de jaren 1990 “maar zijn wel wetenschappelijk verantwoord.”

Ter opfrissing van het geheugen. De onlangs gepensioneerde invloedrijke PS-ambtenaar Michel Jadot leidde jarenlang de administratie arbeid en tewerkstelling en was tevens voorzitter van de Algemene Raad van het Riziv. De naar hem genoemde rapporten belichtten indertijd de (afwezigheid van) regionale verschillen in de gezondheidszorg. Ze zorgden voor heel wat polemiek.

Ook het Christelijk ziekenfonds nam eerder een vergelijkbaar initiatief. Dat volstaat voor het Riziv niet. “Hoewel de CM,” dixit het Riziv, “het grootste ziekenfonds is, kunnen hun statistieken toch niet geëxtrapoleerd worden. De Riziv-gegevens zijn natuurlijk wel volledig representatief.” Onze gesprekspartner voegt er nog aan toe dat dit nieuwe initiatief geen verband houdt met de parlementaire werkzaamheden van N-VA-senator en arts Louis Ide (zie verder). “We liepen al langer met het idee rond,” zo luidt het.

Een tweede initiatief komt er wel naar aanleiding van de vele parlementaire vragen over regionale verschillen in de gezondheidszorg die dokter Louis Ide stelt. Het Riziv vroeg hem een tijdje terug op de koffie. Er volgde een constructieve gedachtenwisseling met de toplui van de dienst geneeskundige verzorging. De administratie zegt alle respect te hebben voor de parlementaire opdracht van de Vlaams-nationalistische senator. Tegelijk wijst ze erop dat indien alle parlementsleden zo actief zouden zijn als dokter Ide “de administratie op vier maand 3.000 vragen te verwerken krijgt. Dat is niet werkbaar, het zou ons totaal blokkeren.” Wel benadrukt het Riziv nogmaals dat ze parlementairen uiteraard niet het recht betwist om vragen te stellen.

Daarop antwoorden is echter niet de ‘core-business’ van het Riziv. “Wettelijk zijn we geacht binnen vastgelegde termijnen een aantal opdrachten te vervullen,” legt onze gesprekspartner uit. ”Tegen 15 mei moeten we bijvoorbeeld een financiële analyse van 500 pagina’s rond hebben. Tegen 30 juni dient de begrotingsopmaak voor de ziekteverzekering van volgend jaar klaar te zijn. De volgende dagen zullen we daar prioritair aandacht aan besteden.”

Maar om dokter Ide tegemoet te komen, is het Riziv bereid zijn vragen rechtstreeks te beantwoorden, zonder de omweg van een parlementaire tussenkomst bij minister onkelinx. “Via het parlement komen er gefaseerd massa’s vragen binnen. Om het werk te verlichten en het beter te organiseren is het gemakkelijker antwoorden te geven op een reeks vragen tegelijk. Het staat dokter Ide daarnaast uiteraard vrij om parlementaire vragen te stellen,” aldus het Riziv.

De vele vragen over regionale verschillen in de ziekteverzekering en een aantal andere indicatoren zetten de ambtenaren wel aan het denken. Het Riziv zag in dat er iets mis liep met de halfjaarlijkse audits die men sinds 2006 publiceert. “Er schort iets aan de bronnen,” zo luidt het. “Mede door dokter Ide is onze frank gevallen. Het kan inderdaad een stuk transparanter.” Wel wijst het Riziv erop dat de inhoud van de financiële audits wettelijk werd vastgelegd. “Hoofddoel is een financiële analyse van de sector. Hoe zit het met de begroting en de evolutie van de uitgaven? Wat is de impact van beleidsmaatregelen?” Regionale uitgavenverschillen zijn uiteraard ook interessant. Daarom zullen ze in de toekomst op een meer structurele manier aan bod komen. “Al is het ook weer niet de bedoeling de audits vol landkaarten met regionale verschillen te steken,” voegt de administratie eraan toe.
30 apr 2008 09u47
zie ook rubriek