Theatervoorstellingen ‘Geraakt!’ willen publiek informeren

Het beroerteteam van het AZ Sint-Blasius (Dendermonde) organiseert vanaf 8 mei e.k. een opmerkelijke reeks theatervoorstellingen over beroerte.
Doel is het brede publiek te laten kennismaken met beroerte: Hoe een beroerte voorkomen en herkennen? Hoe gepast en snel reageren?
De start van de theatervoorstellingen valt samen met de lancering van een nieuwe nationale campagne rond beroerte van de wetenschappelijke vereniging voor beroertezorg (Belgian Stroke Council) en de patiëntenvereniging STROKE.
In mei 2007 won de eenheid voor beroertezorg van het AZ Sint-Blasius de tweejaarlijkse Prijs van het Sint-Blasiusfonds. Het team werd gelauwerd voor de uitmuntende kwaliteit van hun zorg. artsen en medewerkers engageerden zich om de geldsom te besteden aan de sensibilisering van zorgverleners en bevolking.

Dagelijks krijgen in ons land 52 mensen een cva (cerebrovasculair accident) of beroerte. 15% van hen sterft binnen de eerste 8 weken, 40% binnen het jaar. Na hartinfarct en kanker is beroerte in België de derde doodsoorzaak. Bovendien treden bij 1 ‘overlever’ op 2 blijvende beperkingen op, waaronder verlammingen, blindheid, taal- en spraakmoeilijkheden, incontinentie. De belangrijkste oorzaak van beroerte is verhoogde bloeddruk, gevolgd door diabetes en roken. Wanneer een beroerte optreedt is snel reageren de boodschap. Indien de patiënt binnen de drie uur behandeld wordt, is de kans op herstel duidelijk groter.
Een groot deel van de bevolking kent de oorzaken van beroerte echter niet en herkent evenmin de eerste symptomen. Nochtans is preventie mogelijk en is snel optreden bij beroerte cruciaal voor de levenskwaliteit nadien.

Op 6 december 2007 vond in het AZ Sint-Blasius reeds een symposium plaats voor hulpverleners (ambulanciers, brandweerlieden, docenten thuiszorg,..). In het najaar van 2008 wordt een wetenschappelijk programma georganiseerd voor huisartsen.
Op 8 mei e.k. start in de culturele centra van drie gemeenten (Dendermonde, Berlare en Buggenhout) een opmerkelijke reeks theatervoorstellingen voor het publiek, geschreven en geregisseerd door Fons Vinck. Het centrale thema is het herkennen van en tijdig reageren op een beroerte.
Nele Jacob, ergotherapeute op de dienst beroertezorg van het AZ Sint-Blasius, kruipt in de huid van Saskia, een vrijgevochten, temperamentvolle en getalenteerde jonge vrouw met een prachtig gezin, tijd voor dansen en reizen,… tot het noodlot toeslaat en ze getroffen wordt door een beroerte. Te laat beseft Saskia wat er aan de hand is. De gevolgen blijven niet uit...
‘Geraakt’ is een 40 minuten durende voorstelling over emotie en pijn, maar ook over moed en volharding.

In het ‘voorprogramma’ zal Tania Sucaet, woordvoerster van de patiëntenvereniging STROKE en zelf beroertepatiënt, een persoonlijk getuigenis brengen. Dr. Erwig Van Buggenhout en dr Adinda De Pauw, neurologen, zullen de medische kant van een beroerte kort toelichten. Na de voorstelling zal in de foyer een infostand opgesteld staan.

De theatervoorstelling vindt driemaal plaats:8 mei 2008, 20.00u: cultureel centrum ‘Stroming’ te Berlare
  • 29 mei 2008, 20.00u: cultureel centrum ‘Belgica’ te Dendermonde
  • 5 juni 2008, 20.00u: cultureel centrum ‘De Pit’ te Buggenhout
  • 30 apr 2008 09u50
    zie ook rubriek