Cholesterol veroorzaakt wel hartziektes

Er bestaat wel degelijk een verband tussen cholesterol en cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziektes). Dat zegt de Belgische Cardiologische Liga. Met een communicatiecampagne en een 'manifest voor het goede begrip van cholesterol' wil de liga alle foute informatie die eerder dit jaar in de media verscheen uit de wereld bannen.
'De cholesterolhype'
Enkele Belgische tijdschriften pakten in februari uit met het nieuws dat cholesterol geen hart- en vaatziektes veroorzaakt. Ze baseerden zich op een vertaling van het boek 'De cholesterolhype' van de Britse huisarts Malcolm Kendrick. "De inhoud van het boek werd overgenomen zonder kritische bedenkingen", oordeelt dokter Guy De Backer, voorzitter van de Belgian Lipid Club.

Wel verband
Vele studies en experimenten wijzen echter uit dat er juist een groot verband is tussen cholesterol en hart- en vaatziektes. "We hebben vastgesteld dat 3 tot 4 procent van de bevolking een abnormaal laag cholesterolgehalte heeft. Die mensen krijgen nooit cardiovasculaire aandoeningen, ook niet als er andere risicofactoren aanwezig zijn", zegt dokter Olivier Descamps, lipidoloog aan het ziekenhuis van Jolimont. Het is volgens de liga wel zo dat men een hoge cholesterolspiegel kan hebben zonder cardiovasculaire problemen, en omgekeerd. "Dat is ongetwijfeld een van de redenen voor de huidige verwarring", aldus de liga.

"Meerdere factoren"
"Hart-en vaatziektes worden veroorzaakt door meerdere factoren", zegt professor en dokter Christian Brohet, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Belgische Cardiologische Liga. "Cholesterol is naast tabaksgebruik, hypertensie, obesitas, diabetes, enz... dus ook een risicofactor die in het oog moet worden gehouden."

Die verschillende factoren versterken elkaar onderling. Dat houdt in dat het gevaarlijker is om verschillende kleine risico's te cumuleren dan slechts ÚÚn risico te hebben. Daarom adviseren de artsen om behalve te streven naar een laag cholesterolgehalte ook te stoppen met roken, evenwichtig te eten en te zorgen voor lichaamsbeweging.

Telefoontjes
De liga kreeg de laatste tijd regelmatig telefoontjes van mensen die zich afvragen of ze hun behandeling moeten blijven volgen. Daarom heeft ze, samen met de Belgian Lipid Club en zes andere verenigingen, dit manifest ondertekend. Het manifest verschijnt de volgende vijf dagen in allerlei media en is ook te raadplegen op de website www.cholesterolmanifest.be.
16 mei 2008 09u07
Bron: De Morgen
zie ook rubriek