Vaccin voorkomt hervallen longkanker

Vaccineren met het MAGE-A3-antigen lijkt een veelbelovende behandeling om hervalling te voorkomen bij patiënten die een ingreep ondergingen om een longtumor te verwijderen. Net als chemotherapie beperkt de vaccinatie de kans op hervallen, maar de bijwerkingen voor de patiënt zijn veel minder. Dat blijkt uit onderzoek door professor Johan Vansteenkiste van de afdeling Pneumologie van de Katholieke Universiteit Leuven.
Agressieve kanker
Het gaat om het niet-kleincellig longcarcinoom, de meest voorkomende vorm van longkanker (ongeveer 80 procent van de gevallen). Het betreft een agressieve kanker met een hoge sterftegraad. Patiënten bij wie de tumor verwijderd wordt, krijgen daarna in principe chemotherapie om de kans dat ze hervallen, te verkleinen. Maar dan nog blijft er een redelijke kans op hervallen en bovendien verdraagt niet iedereen de bijwerkingen van chemotherapie.

Minimale bijwerking
Uit een studie die gecoördineerd werd door Johan Vansteenkiste bij 182 patiënten die gedurende vier jaar gevolgd werden, bleek dat wie het vaccin kreeg, minder herviel in vergelijking met anderen. als de patiënt toch herviel, duurde het meestal langer voor dat gebeurde. De bijwerkingen waren in vergelijking met chemotherapie bovendien minimaal en beperkten zich tot lichte koorts in de eerste 24 uur na de injectie.

Veelbelovend alternatief
vaccinatie lijkt bijgevolg een veelbelovend alternatief of een veelbelovende aanvulling bij chemotherapie, vooral voor langetermijnbehandelingen en bij oudere patiënten of mensen die verzwakt zijn door de zware operatie. vaccinatie stimuleert het immuunsysteem heel specifiek om de longkankercellen aan te vallen. Het is als het ware een kogelschot, terwijl chemotherapie veel meer een hagelschot is waarmee meer dan alleen de kankercellen geraakt worden. De therapie wordt nu verder uitgetest in een wereldwijde studie.
20 mei 2008 00u12
Bron: De Morgen