AZ Sint-Jan vernieuwt kamers

BRUGGE - De ziekenhuiskamers in het AZ Sint-Jan in Brugge worden vernieuwd. Het totale project zal zo'n zeven jaar duren en meer dan dertig miljoen euro kosten.
Eind dit jaar begint een grootscheepse vernieuwingsoperatie van de kamers in het AZ Sint-Jan in Brugge. In totaal 24 verpleegeenheden krijgen nieuwe kamers die beter aangepast moeten zijn aan de wensen van zowel de artsen als de patiënten.

'We hebben één proefkamer gebouwd en daarna hebben we van iedereen het commentaar en de opmerkingen verzameld', zegt Franky Gotelaere, technisch directeur van het AZ Sint-Jan.

'Uit de bijna duizend opmerkingen hebben we uiteindelijk het best mogelijke compromis uitgewerkt, waardoor we nu een kamer hebben die zo goed mogelijk aan alle noden moet voldoen.'

In de nieuwe kamers zal een elektrisch bedienbaar bed staan, elke patiënt zal een afzonderlijk televisietoestel krijgen, iedereen krijgt een persoonlijke koelkast, en er hangt een zonnewering die te bedienen is vanuit het bed zelf. Dat bed is ook veel groter dan vroegere modellen: 2,36meter tegenover 2,06meter vroeger.

'Een ziekenhuiskamer begint steeds meer op een hotelkamer te lijken', zegt Gotelaere. 'Veel patiënten nemen nu bijvoorbeeld ook hun laptop mee naar het ziekenhuis. Daarom hebben we in elke kamer een safe geïnstalleerd die groot genoeg is voor een draagbare computer en zal het mogelijk zijn om te internetten vanuit bed.'



De renovatie kost ongeveer 1,3miljoen euro per verpleegeenheid. In totaal zal de kostprijs dus ruim dertig miljoen euro bedragen. 'De werkzaamheden zullen zo'n zeven jaar duren', zegt ocmw-voorzitter Frank Vandevoorde.

Isolatiekamers

Door de vernieuwing zal de kamer voor vier personen op termijn verdwijnen uit het ziekenhuis. 'Mede op vraag van de patiënten kiezen we nu alleen nog voor één- of tweepersoonskamers', zegt Vandevoorde.

Het Brugse AZ Sint-Jan nam ook drie nieuwe isolatiekamers in gebruik voor patiënten met een besmettelijke luchtwegaandoening, zoals tuberculose. Door een speciaal druksysteem kan er geen besmette lucht uit de kamers ontsnappen. De isolatiekamers kosten samen 350.000euro.
22 mei 2008 09u04
zie ook rubriek