Kan je je hersenen fit houden met denkspelletjes?

De Japanse neurowetenschapper Kawashima van de Tokohu Universiteit ontwikkelde een methode om je hersenen te trainen. De Japanse spelletjesfabrikant Nintendo doet er gouden zaken mee. Sinds de lancering in 2007 zijn ook in Europa miljoenen 'Brain Training' games verkocht.
Het spel laat je eenvoudige denkoefeningen doen (hoofdrekenen, lezen,...) die de verbindingen tussen hersencellen zouden stimuleren. Door het iedere dag enkele minuten te spelen, houd je volgens Kawashima je hersenen fit. Onderzoek suggereert inderdaad een bescheiden effect.

Volgens de Nederlandse breinspecialist Jelle Jolles is dergelijke breingymnastiek zeker waardevol, maar hoef je daar geen speciale spelletjes voor te kopen. De krant lezen, een sudoku invullen, wandelen, je kleindochter opbellen, een nieuw recept uitproberen,... ook dat activeert de hersenen.

Zolang je actief blijft in diverse domeinen en zoveel mogelijk zintuigen inschakelt, krijgen de hersenen voldoende prikkels om jong te blijven. Jolles doet aan de universiteit van Maastricht onderzoek naar hersenveroudering.

Positieve ingesteldheid
Het vermogen om te leren en de soepelheid van de hersenen nemen tot ver in de laatste levensfase nauwelijks af, zo stelt hij. Voorwaarde is dat je actief bezig blijft. Voor het ouder wordende brein is actief zijn een absolute weldaad.

Laat je daarin niet te snel ontmoedigen. Een houding zoals "dat kan ik niet meer op mijn leeftijd" kan het leervermogen al negatief beïnvloeden.

Het vermogen om veel complexe informatie in korte tijd te verwerken neemt af met de jaren: multitasking wordt lastiger. Daarom is het belangrijk dat ouderen hun activiteiten goed plannen: dingen achter elkaar doen kan perfect.

Verschillende dingen tegelijk willen doen werkt daarentegen ontmoedigend. Ten slotte blijkt een positieve ingesteldheid een gunstig effect te hebben op de hersenwerking.
23 mei 2008 09u46
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek