Van Krunkelsven pleit voor aanpassing geneesmiddelenverpakking

Het aanbod geneesmiddelen is, zeker met de generieken, de laatste jaren exponentieel gestegen. Waar het vroeger, zeker voor de patiënt, nog vrij eenvoudig was (hij nam een merknaam en geen ‘molecule’, de werkzame stof van dat geneesmiddel), stimuleert de overheid nu de goedkope generieken van dat merk of het voorschrijven op stofnaam (de molecule).
De gevolgen van dat nieuwe voorschrijfgedrag laten zich nu voelen: het risico op dubbelgebruik en overdosering is, zeker bij oudere patiënten en na een ziekenhuisopname, erg groot. De patiënt herkent zijn geneesmiddel immers niet meer.

Om dat risico te verkleinen, heeft senator Patrik Vankrunkelsven (Open VLD) een wetsvoorstel ingediend. Hij wil de geneesmiddelenlabo’s verplichten om op elk geneesmiddelendoosje, op dezelfde plaats, in hetzelfde lettertype in witte letters op een zwarte achtergrond en minstens even groot als de merknaam, de werkzame stof van het geneesmiddel te vermelden. Zo kan de patiënt veel gemakkelijker vergelijken en zal hij veel sneller begrijpen dat hij eigenlijk twee keer hetzelfde middel neemt.
Interessante links:
26 mei 2008 09u31
meer over
zie ook rubriek