Speed out, vitamines en rilatine in bij blokkers

Blokkende studenten nemen wel eens iets om beter te kunnen studeren, maar volgens studentenartsen in Antwerpen zijn dat vooral vitaminepreparaten en andere onschuldige middeltjes. Al zijn de effecten vooral psychisch, want lang niet al die drankjes en pillen helpen écht.
Uit een grootschalig onderzoek onder Antwerpse studenten blijkt dat 5,9 procent dagelijks stimulerende middelen gebruikt in de examenperiode. “Dat is minder dan vroeger”, weet hoogleraar Paul Van Royen, die ook coördinator is van de studentenartsen.

Studentenarts Lianne Vos ziet dezelfde tendens. “De tijd van amfetamines en speed is voorbij. Veel oppeppende middelen zijn gelukkig van de markt gehaald. Studenten moeten dan al heel veel moeite doen om zoiets te vinden.”

Zelf krijgt ze nooit vragen om pepmiddelen voor te schrijven. “Misschien ook omdat ze weten dat ik dat nooit doe. Sedinal schrijf ik wel voor. Dat is een kalmerend middel op plantaardige basis dat helpt om de zenuwen te onderdrukken. Ik sluit niet uit dat er studenten zijn die kalmeermiddelen als Xanax gebruiken, al is het maar omdat ze zo’n pilletje van hun grootmoeder hebben gekregen. Maar het is gevaarlijk. Na een week kun je al verslaafd zijn.”

rilatine
Paul Van Royen ziet wel dat de populariteit van rilatine stijgt. Een amfetamine die verwant is aan Captagon, dat vroeger populair was. “Rilatine wordt voorgeschreven aan jongeren met adhd, maar ik vrees dat het meer wordt gebruikt dan medisch verantwoord is. als je lang studeert, is het normaal dat je je niet altijd goed kunt concentreren. Dan is zo’n pilletje geen oplossing. Het kan zelfs een tegengesteld effect hebben en zorgen voor black-outs.”
29 mei 2008 09u28
zie ook rubriek