Eén op vijf Belgen lijdt aan Prikkelbaredarm Syndroom

Bijna 20 procent van alle Belgen lijdt aan het Prikkelbaredarm Syndroom. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een studie in opdracht van drie Belgische professoren die een werkgroep hebben opgericht om de aandoening te bestrijden.
Het Prikkelbaredarm Syndroom is een aandoening die leidt tot het abnormaal, krampachtig samentrekken van de dikke darm. De symptomen zijn buikpijn, diarree, krampen, winderigheid en constipatie.

Niet levensbedreigend
Uit een studie bij een representatief staal van de bevolking, blijkt dat 71 procent van de Belgen regelmatig darmklachten heeft. Bij één op vijf ondervraagden wijst alles in de richting van het Syndroom. Twee op drie onder hen, voor een groot deel vrouwen, hebben minstens één keer per week problemen.

"Het Prikkelbaredarm Syndroom is natuurlijk geen levensbedreigende aandoening, maar de impact op het dagelijks leven is groot", zegt professor Hubert Piessevaux. "Ik heb patiënten behandeld die na een tijd hun huis niet meer uit durfden omdat ze vreesden voor een plotse aanval van diarree. Ook al treden de symptomen slechts enkele keren per maand op, het is de onvoorspelbaarheid die de patiënten angst aanjaagt."

Psychologische factoren
De oorzaken van het Syndroom zijn uiteenlopend. "De problemen beginnen soms na een ontsteking of een buikgriep", licht Piessevaux toe, "maar er is een belangrijk verband met psychologische factoren.

De krampen of diarree-aanvallen treden vaak op tijdens momenten van stress. De behandeling van het Syndroom richt zich daarom zowel op de fysische oorzaken als op de psychologische aanleiding."

Goede behandeling
Omdat veel artsen de aandoening niet kennen, stellen ze al te vaak een verkeerde diagnose. "Een prikkelbare darm is nochtans goed te behandelen", zegt professor Jan Tack. "De levenskwaliteit stijgt drastisch als de juiste medicatie wordt voorgeschreven en als de patiënten beter leren omgaan met stress."

De drie professoren zullen de komende maanden zowel de bevolking als de huisartsen informeren over het Syndroom en de symptomen.
30 mei 2008 09u23
Bron: De Morgen
zie ook rubriek