Roker met longkanker moet behandeling zelf betalen

Volgens één arts op vier heeft een bromfietser zonder helm die een ongeluk heeft, geen recht op terugbetaling van de behandeling.
Een roker met longkanker heeft geen recht op terugbetaling voor zijn verzorging, behandeling of invaliditeitsuitkering. Dat vinden drie op de tien artsen, aldus een enquête van de artsenkrant bij 700 artsen. Voor professionelen in de gezondheidszorg die erg begaan zijn met de gezondheid van hun patiënten, is dit een opmerkelijk cijfer.

Eén op de vier vindt ook dat een alcoholist met een leveraandoening, een roker met een chronische bronchitis en een bromfietser zonder helm die na een ongeluk blind wordt, geen recht hebben op terugbetaling van de behandeling.

Meer solidariteit gaat uit naar vrouwen tussen 50 en 69 die geen gebruik maken van de gratis screeningsmammografie en toch borstkanker krijgen. 86 procent laat voor hen terugbetaling toe. Het meest leven dokters mee met zwaarlijvige patiënten met een hartkwaal. Bijna 92 procent vindt dat zij recht hebben op terugbetaling.

De meeste artsen zijn tevreden over ons systeem, maar ze vrezen wel een ontsporing, volgens hen door de technologische vooruitgang en de vergrijzing. En dus is het nodig om het systeem te hervormen.

Iets meer dan de helft vraagt dat de overheid het hele verzekeringspakket blijft aanbieden aan patiënten. Vier op de tien laten de overheid alleen een basispakket gezondheidszorg aanbieden.

Op het prioriteitenlijstje voor sectoren of prestaties die bij voorkeur voor terugbetaling in aanmerking komen, staat palliatieve zorg aan de top. 'Qua statement kan dat tellen', schrijft de Artsenkrant. Pensenkermissen en andere folkloristische acties om palliatieve zorg te financieren, zoals nog vaak gebeurt, zijn niet meer van deze tijd.

Schoonheidsoperaties staan helemaal onderaan het lijstje. Ook in-vitrofertilisatie (ivf) vinden sommigen een luxeprestatie.

Het splitsen van de sociale zekerheid blijft een splijtzwam tussen noord en zuid. De Franstaligen zien er helemaal geen heil in (94 procent). De Nederlandstalige artsen denken het omgekeerde: twee op de drie willen splitsen.
30 mei 2008 09u48
zie ook rubriek