Aanwijzing voor relatie bacteriën en wiegendood

Mogelijk is er een verband tussen bacteriële infecties en wiegendood. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij veel slachtoffertjes van wiegendood bepaalde bacteriën aanwezig waren. Het gaat om onder meer de stafylococcus en de E.coli-bacterie. De onderzoeksresultaten staan in The Lancet.
Gevaarlijk
Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van de gegevens van 470 overleden baby's. Zij keken of er een aanwijsbare doodsoorzaak was en of er potentieel gevaarlijke bacteriën werden gevonden. Bij de helft van de overledenen bleek dat laatste het geval.

Verband
Al langer werd gedacht dat bacteriële infecties een rol kunnen spelen bij wiegendood . Volgens de onderzoekers zeggen deze uitkomsten echter nog niet dat er altijd en 100 procent zeker een verband is tussen bacteriën en wiegendood. Meer onderzoek is nodig.

Extra vatbaar
baby's zijn na ongeveer acht tot tien weken extra vatbaar voor bacteriële infecties, omdat dan de antistoffen van de moeder uitgewerkt zijn. In die periode komt wiegendood ook het meest voor.
03 jun 2008 08u59
Bron: Nursing.nl