Onbekende schakel in bacterieel eiwittransportsysteem onderzocht

Pseudomonas aeruginosa is een Gram-negatieve bacterie die voor zeer veel vervelende infecties bij de mens zorgt. De bacterie is in staat eiwitten uit te scheiden die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze infecties. Dergelijke transportsystemen komen in veel ziekteverwekkende bacteriën voor, waarbij de uitgescheiden eiwitten dé virulente factor zijn.
In haar proefschrift beschrijft Freya Senf een onderzoek naar een systeem waarmee deze bacterie vele soorten eiwitten kan uitscheiden. Hierdoor zijn ze interessant voor de industrie, bijvoorbeeld voor de productie van enzymen die aan wasmiddelen worden toegevoegd om de werkzaamheid te verbeteren.

Genoemde transportsystemen bestaan uit meerdere onderdelen. Van één van deze onderdelen was de functie nog geheel onbekend. Het onderzoek van Senf toont aan dat het waarschijnlijk een kanaal vormt in de binnenste membraan van de bacterie. De mogelijke functie van dit kanaal is dat het ervoor zorgt dat de energie die nodig is voor het eiwittransport op de juiste plaats terecht kan komen. De resultaten van Senf geven nieuwe inzichten in het werkingsmechanisme van het transportsysteem. Hoewel ze niet een direct toepassing in de geneeskunde of industrie zullen vinden, geven de inzichten zeker nieuwe aanknopingspunten om dit transportsysteem te gebruiken voor biotechnologische toepassingen, of het te blokkeren waardoor de bacterie verzwakt en minder virulent wordt.

Proefschrift: The integral inner membrane component XcpS of the Pseudomonas aeruginosa type II secretion system: structure, function and localisation