Bevalling valt achteraf vaak tegen

Eén op de zes vrouwen is drie jaar na de bevalling niet gelukkig met de manier waarop de bevalling is verlopen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO, dat vandaag in het Amerikaanse tijdschrift Birth is gepubliceerd.
De kans dat vrouwen een negatieve ervaring hebben is 2,5 keer zo groot als ze zijn doorverwezen naar een gynaecoloog; een kunstverlossing of een spoedkeizersnee hebben ondergaan; of als ze dachten dat hun eigen leven of dat van hun baby gevaar liep.

Vrouwen met een laag risico op complicaties die in het ziekenhuis bevallen, hebben een 1,5 keer zo grote kans dat zij negatief terugkijken op hun bevalling als vrouwen die thuis waren bevallen.

Vrouwen die zelf vonden dat ze niet goed in staat waren geweest met de baringspijn om te gaan, hebben een vijf keer grotere kans op een negatieve herinnering, dan vrouwen die daar wel toe in staat waren.

Het gevoel geen keus te hebben gehad in het krijgen van pijnstilling vergroot de kans op negatief terugkijken met een factor drie, evenals een negatieve ervaring met de zorgverlener.

Ongelukkig of zeer ongelukkig
TNO heeft onderzoek gedaan onder ruim 1300 vrouwen die in 2001 zijn bevallen. Drie jaar later is dus één op de zes ondervraagde vrouwen ongelukkig of zeer ongelukkig met de wijze waarop hun bevalling is verlopen. Bij vrouwen die bevielen van hun eerste kind is dit zelfs één op de vier. Leeftijd, opleidingsniveau of etniciteit speelt daarbij geen rol.
03 jun 2008 09u15
zie ook rubriek