Artsen in opleiding zijn gevaar voor gezondheid

De artsen in opleiding zijn overbelast en vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Artsen in opleiding werken tot wel 36 uur zonder onderbreking in de operatiekamer en tot wel 84 uur aan één stuk in het ziekenhuis, wat de kans op een medische fout aanzienlijk vergroot. Dat zegt de Associatie voor de Verdediging van de Rechten van Artsen in Opleiding (ADDMF-AVRAO).
Onderbetaald
Daarnaast wordt een groot deel van deze prestaties niet verloond zoals het zou moeten. Het Ministerieel Besluit (MB) van 30 april 1999 dat de algemene criteria vastlegt voor de erkenning van artsen-specialisten, stagemeester en stagediensten wordt in de meeste gevallen niet nageleefd.

De ADDMF-AVRAO diende eerder al klachten in bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. De organisatie heeft vandaag een verzoek ingediend bij de Commissie Volksgezondheid van het federale parlement om onmiddellijk de procedure te starten voor de intrekking van de erkenning van stagemeester en -diensten die het MB van 30 april 1999 het zwaarst overtreden. Daarnaast vraagt de ADDMF-AVRAO dat de Europese richtlijn uit 2003 op korte termijn wordt omgezet in Belgische recht.
05 jun 2008 09u21
Bron: De Morgen
zie ook rubriek