Indicaties van Gardasil zullen worden uitgebreid tot de preventie van precancereuze vaginale letsels

Naast de preventie van baarmoederhalskanker biedt Gardasil« meisjes en vrouwen een brede bescherming tegen HPV 6,11,16,18-gerelateerde genitale ziekten, van de baarmoederhals tot de vulva en de vagina. Gardasil«, het quadrivalente vaccin tegen baarmoederhalskanker, kreeg een positief advies van de EMEA (European Medicines Agency) om de registratie uit te breiden tot de preventie van precancereuze vaginale letsels. Deze bijkomende indicatie zou de huidige indicaties van Gardasil« vervolledigen, met name de preventie van baarmoederhalskanker, precancereuze baarmoederhalsletsels (CIN2/3), precancereuze vulvaire letsels (VIN 2/3) en genitale wratten veroorzaakt door HPV types 6, 11, 16 en 18.
De CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) van de EMEA gaf de aanbeveling om de preventie van precancereuze vaginale letsels (VaIN 2/3) te wijten aan humane papillomavirus (hpv) types 16 en 18 toe te voegen. hpv types 16 en 18 veroorzaken ongeveer 90% van de gevallen van HPV-gerelateerde vaginale kanker. De Europese Commissie kan nu de uitgebreide registratie binnen enkele weken goedkeuren.

In BelgiŰ wordt de vaccinatie tegen Humaan Papillomavirus eveneens aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad en is gardasil«, het quadrivalente Humaan Papillomavirus vaccin van Sanofi Pasteur MSD, terugbetaald door het riziv voor meisjes tussen 12 tot en met 15 jaar.

Sinds zijn eerste goedkeuring in 2006, werd gardasil« ondertussen goedgekeurd in 101 landen en gelanceerd in 76 ervan en kon op een snelle aanvaarding rekenen (meer dan 26 miljoen dosissen verdeeld wereldwijd met inbegrip van meer dan 5 miljoen dosissen in West-Europa).

In de huidige aanbevelingen voor vaccinatie hebben sommige landen naast baarmoederhalskanker ook het voordeel van de preventie van andere HPV-gerelateerde genitale ziekten ge´dentificeerd (zoals bv. anogenitale kankers en genitale wratten) door middel van quadrivalente HPV vaccinatie. Frankrijk beveelt preferentieel quadrivalente vaccinatie met Gardasil aan t.o.v. bivalente vaccinatie.
05 jun 2008 09u52
Bron: Sanofi