Praten na een trauma helpt niet altijd

Vaak wordt aangenomen dat als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, dat je er maar beter over kunt praten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Soms zijn de zwijgers zelfs beter af.
Wie liever niet over zijn gevoelens wil praten, heeft geen hogere kans op mentale problemen dan degenen die er wel over spreken.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in het medisch vakblad Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Mensen die na de aanslagen van 11 september 2001 een email aan de onderzoekers hadden geschreven over hun gevoelens, waren een à twee jaar na de gebeurtenis meer van streek dan degenen die geen bericht hadden gestuurd.

En hoe langer de email, des te slechter hun lichamelijke en psychische gezondheid. Hetzelfde bleek uit vergelijkbare onderzoeksmethodes.

De onderzoeksresultaten geven aan dat mensen zelf moeten bepalen of ze over de ervaring praten. Ze moeten zeker niet gedwongen worden om te praten met bijvoorbeeld psychologen die naar rampplekken worden gestuurd, aldus de onderzoekers.
13 jun 2008 11u11
zie ook rubriek