Nieuwe rol voor ontstekingseiwitten bij bescherming tegen kanker

Het lichaam weet zichzelf beter te beschermen tegen kanker dan gedacht. Ontstekingseiwitten helpen namelijk voorkomen dat een goedaardige tumor uitgroeit tot een kwaadaardige. Dat concluderen dr. Daniel Peeper en zijn collega’s van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Cell van 13 juni 2008.
De cellen in ons lichaam staan bloot aan talloze factoren die schade kunnen veroorzaken aan het erfelijke materiaal, het dna. Meestal worden die foutjes hersteld. Maar soms ontstaat er toch een verandering in het dna. als zo’n verandering in een zogenaamd oncogen optreedt, kan de cel worden gestimuleerd om te delen, zodat een goedaardige tumor ontstaat. Eerder toonde de onderzoeksgroep van Peeper aan dat dit niet automatisch hoeft te leiden tot de vorming van een kwaadaardige tumor. Ze ontdekten namelijk dat goedaardige tumoren een permanente groeistop kunnen activeren zodat ze in een soort winterslaap geraken (Nature, 4 augustus 2005). Deze winterslaap vormt zo een natuurlijke barrière tegen kanker.

In het nu gepubliceerde vervolgonderzoek ontrafelde Thomas Kuilman, promovendus in het laboratorium van Peeper, het mechanisme van deze winterslaap in goedaardige tumoren. Hij vergeleek de activiteit van duizenden genen in delende en slapende tumorcellen en ontdekte een specifieke DNA-vingerafdruk. Daaruit bleek onverwachts dat in niet-delende tumorcellen tientallen genen zijn geactiveerd die normaal gesproken een rol spelen bij ontstekingsreacties in het lichaam.

In samenwerking met prof. Lucien Aarden (Sanquin) gebruikten de onderzoekers vervolgens geavanceerde technieken om te bewijzen dat ontstekingseiwitten essentieel zijn om goedaardige tumorcellen in winterslaap te houden. Tenslotte toonden de onderzoekers samen met prof. Wolter Mooi (VUmc) aan dat deze ontstekingseiwitten waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij de natuurlijke bescherming tegen darmkanker.

Dit onderzoek is gefinancierd door NWO, KWF Kankerbestrijding en het EMBO Young Investigator Programme.
16 jun 2008 09u34
Bron: NKI.nl