Minister Vanackere zet in op mantelzorg

Op vraag van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, heeft de Vlaamse regering beslist om zorgbehoevenden die thuis verzorgd worden al vanaf 1 juli 2008 125 euro uitkering toe te kennen als uitkering voor mantel- en thuiszorg. Toch wenst de minister nog meer stappen te zetten ter ondersteuning van de mantelzorg.
Zo bereidt hij een ministerieel besluit voor ter ondersteuning van de vele ouders van zwaar gehandicapte kinderen die intensief gedurende korte periodes zorg dragen voor hun kinderen. Wie in de toekomst in totaal 30 dagen op jaarbasis (niet meer aaneensluitend) zorg draagt voor een persoon die doorgaans in een gehandicaptenvoorziening verblijft, zal daarvoor een uitkering van 125 euro ontvangen. Elke persoon met een handicap die door de familie meer dan 100 dagen verzorgd wordt zal 250 euro krijgen. 2100 mensen zullen in aanmerking komen voor de nieuwe maatregel.

Bovendien komt er een uitbreiding van de snelprocedure voor het verkrijgen van een Persoonlijk Assistentie budget. Naast volwassen personen met een snel degeneratieve aandoening komen vanaf 1 september 2008 ook kinderen vanaf 6 jaar in aanmerking voor de snelprocedure wanneer zij lijden aan een snel degeneratieve vorm van stofwisselingsziekte of een neuro-musculaire aandoening.

Vanaf het najaar zal minister Vanackere een campagne lanceren die de duizenden mantelzorgers een riem onder het hart zal steken en die op een kleurrijke en eenvoudig verstaanbare manier zal uitdrukken hoe belangrijk de rol van de mantelzorger in onze samenleving is. De mantelzorger is voor heel veel mensen in Vlaanderen onmisbaar.
23 jun 2008 10u03
meer over
zie ook rubriek