Advies van de HGR betreffende de afname van erytrocyten door middel van de aferesetechniek

Naar aanleiding van een aanvraag i.v.m. nieuwe vormen van aanpak voor bloedafname heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een advies uitgebracht over de afname van erytrocytenconcentraten door middel van de aferesetechniek.
Aferese kan worden omschreven als een afnametechniek bij een donor om een of meer bloedbestanddelen via extracorporale omloop van volledig bloed te verkrijgen, waarbij de overblijvende bloedbestanddelen tijdens of op het einde van de verrichting aan de donor teruggegeven worden.

De HGR-aanbevelingen kunnen als volgt worden samengevat:
  1. 1. Aferese is een aanvaardbare techniek om erytrocytenconcentraten te bekomen.
  2. 2. Men mag een afname uitvoeren op voorwaarde dat het totale bruto volume van plasma, bloedplaatjes en één erytrocytenconcentraat niet meer bedraagt dan een volume van 500 ml (anticoagulans niet inbegrepen).
  3. 3. De biologische parameters waaraan een donor dient te voldoen om geschikt verklaard te worden voor een aferese van één erytrocytenconcentraat zijn dezelfde als deze die vereist zijn voor de afname van 500 ml volledig bloed.
  4. 4. De afname – tijdens één afereseprocedure – van twee erytrocytenconcentraten is aanvaardbaar op bepaalde voorwaarden.
  5. 5. De termijn tussen een afereseprocedure, waarbij twee erytrocytenconcentraten werden afgenomen, en de volgende afereseprocedure voor de afname van één of twee erytrocytenconcentraten of de volgende afname van volledig bloed dient minimum vier maanden (en bij voorkeur 6 maanden) te bedragen. Per jaar mogen bij dezelfde donor hoogstens twee afereseprocedures voor de afname van telkens twee erytrocytenconcentraten uitgevoerd worden.
  6. 6. De bewaartermijn van erytrocytenconcentraten die door middel van deze techniek bekomen werden is dezelfde als deze van erytrocytenconcentraten bekomen uit eenheden volledig bloed en bewaard in dezelfde bewaarvloeistof.
De argumentatie en de uitwerking van dit advies kan worden geraadpleegd op de website van de HGR: http://www.health.fgov.be/HGR_CSS in de rubriek “Adviezen en Aanbevelingen”, met referentienummer HGR nr. 8405.
24 jun 2008 08u54
meer over
zie ook rubriek