Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: voortrekker in de strijd tegen de paperassen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere stelde tijdens zijn talrijke werkbezoeken dikwijls vast dat vrijwilligers, hulpverleners en voorzieningen zich geremd voelden door wat zij aanvoelden als overbodige en te zware administratieve verplichtingen.
Na het advies van de Europese Raad van maart 2007 aan haar lidstaten om de administratieve lasten te verminderen en de beslissing van de Vlaamse regering om de Vlaamse regelgeving hieraan te toetsen, zette minister Vanackere binnen zijn bevoegdheden de administratieve lastenmeting voor voorzieningen hoog op de agenda. Zo werd de administratie welzijn, Volksgezondheid en gezin één van de 5 voortrekkers in dit ambitieuze project.

Het resultaat is een meetrapport en een concreet actieplan om de administratieve verplichtingen voor de voorzieningen te vereenvoudigen. Met de uitgevoerde nulmeting kunnen de zwaarste administratieve lasten in kaart gebracht worden en vereenvoudigd worden. Bestaande projecten zullen worden bijgestuurd en nieuwe projecten worden toegevoegd.

Enkele concrete voorbeelden: een nieuw uitvoeringsbesluit voor georganiseerd vrijwilligerswerk voorziet in erkenningen van onbepaalde duur waardoor de administratieve lasten met één vijfde verminderen, voor de zorgkassen wordt de opmaak van het D-bestand met zogenaamde “indicatiestellers en resultaten” afgeschaft en de voorzieningen “Bijzondere Jeugdbijstand krijgen een sjabloon aangereikt om de standaard personeelsgegevens door te geven aan de Vlaamse overheid.

De vereenvoudigingsacties zullen opgevolgd worden via de voortgangsrapporten.
25 jun 2008 09u40
meer over
zie ook rubriek