Gezond kind kan te hoge BMI hebben

Volgens Britse onderzoekers geeft de Body Mass Index of BMI geen informatie over hoe fit kinderen zijn. De wetenschappers onderzochten bij tweehonderd kinderen hoeveel ze aan lichaamsbeweging doen. Maar de index bleek niet gevoelig genoeg om het verschil op te pikken tussen kinderen die veel bewegen en zij die dat niet doen.
overgewicht
bmi is een maat om overgewicht te meten. Volwassenen worden obees genoemd als hun bmi (het gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meter) groter is dan dertig.

In een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Disease in Childhood, schrijven de wetenschappers dat bloedonderzoek

de enige manier is om verbeteringen in conditie door lichaamsbeweging bij kinderen te meten. Want in cholesterol en insuline in het bloed was de verbeterde conditie van de kinderen wel meetbaar.

“Andere grenzen”
Volgens dokter Massa, kinderendocrinoloog in het obesitascentrum in Hasselt, is BMI wel een zinvolle screeningmethode. “Maar BMI geeft geen informatie over de lichaamssamenstelling. Een kind met heel veel spieren kan ook een hoge BMI hebben, maar moet zeker niet afvallen. Kinderen met een hoge BMI moeten dus doorverwezen worden naar een specialist.”

“Bovendien is het belangrijk dat de juiste leeftijdsgrenzen gebruikt worden. Een volwassene heeft overgewicht vanaf een BMI van 25. Maar voor kinderen zijn die grenzen anders”, aldus nog dokter Massa.
01 jul 2008 09u23
zie ook rubriek