Biofeedback verhelpt incontinentie bij kinderen

Biofeedback-training is zeer succesvol bij het bestrijden van incontinentie bij kinderen. Het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht, is internationaal een van de grondleggers van cognitieve biofeedback-training, de huidige standaardbehandeling. Het lost incontinentie in zestig tot tachtig procent van de gevallen op. Dit valt te lezen in het nieuwste nummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht, dat vrijdag 4 juli verschijnt.
“Alle grote ziekenhuizen hebben inmiddels een poliklinisch spreekuur voor kinderen met incontinentie en de meeste therapeuten zijn in het WKZ opgeleid”, zegt urotherapeut Marianne Vijverberg in magazine Uniek. “Meestal lukt het om zeker tachtig procent van de behandelde kinderen droog te krijgen. In het WKZ zitten we ongeveer op zestig procent, omdat wij de elders mislukte gevallen krijgen.” Dit jaar is de officiële landelijke opleiding tot urotherapeut van start gegaan in het UMC Utrecht.

Een belangrijk onderdeel is de biofeedback van het plaspatroon. Dit houdt in dat kinderen plassen op een speciale wc die de kracht van hun urinestraal meet en zo afwijkende plaspatronen zichtbaar maakt. Dankzij deze zogeheten uroflowmetrie zien kinderen meteen het resultaat van hun plas, een grafiek die de hoeveelheid urine tegen de tijd uitzet.

Urineverlies bij kinderen is een medisch probleem en geen psychosociale ontwikkelingsstoornis, die bijvoorbeeld te maken zou hebben met problemen thuis of op school. Dit inzicht is in het UMC Utrecht al zo’n 25 jaar gemeengoed. “Je wordt niet incontinent, je bent het”, stelt kinderuroloog dr. Tom de Jong.
03 jul 2008 09u12
zie ook rubriek