Wormen tegen Ziekte van Crohn

Wormen kunnen misschien een krachtig genezingsmiddel zijn in de strijd tegen de Ziekte van Crohn. Testen bij muizen hebben aangetoond dat ontstekingsverschijnselen in de darmen getemperd kunnen worden door het uitlokken van een worminfectie.
Dat meldt het vakblad De huisarts in zijn nummer van donderdag.
Sinds 1950 is het aantal chronische inflammatoire darmziekten, zoals de Ziekte van crohn, gestaag toegenomen. Vermoed wordt dat onze erg hygiŽnische levensstijl daarmee te maken heeft.

Doordat we te weinig worden blootgesteld aan infectueuze stoffen, ontstaan er immers veranderingen in ons immuunsysteem, waardoor de kans op immuunziektes toeneemt.

Muizen
Nu blijkt dat het uitlokken van een worminfectie de ontstekingsverschijnselen in de darm bij de Ziekte van crohn kan aansturen en temperen. Testen bij muizen hebben aangetoond dat wormen de ernst van colitis (dikkedarmontsteking) bij deze dieren konden beperken.

Een behandeling met wormen zou ook beschermen tegen andere aandoeningen die te maken hebben met het immuunsysteem, zoals astma en diabetes type 1.

Mensen
Studies bij mensen hebben intussen ook aangetoond dat wormen de klinische toestand van CrohnpatiŽnten en mensen met dikkedarmontsteking konden verbeteren. Minpunt daarbij is dat wormen diarree en krampen kunnen veroorzaken. Bovendien lijkt een behandeling met wormen psychologisch soms een brug te ver.

Daarom wordt nu onderzocht hoe de heilzame stoffen van wormen geÔsoleerd kunnen worden, voorlopig nog niet bij mensen, maar wel bij muizen. De eerste resultaten zijn naar verluidt hoopgevend.
10 jul 2008 10u01
Bron: BodyTalk