Stichting Emetofobie ontwikkelt diagnosekaart

Emetofobie (de fobie voor overgeven) kan vanaf nu makkelijker herkend en gediagnosticeerd worden, dankzij de diagnosekaart van Stichting Emetofobie.
In de top tien van meest voorkomende fobieŽn is emetofobie de meest onbekende. Niet alleen het grote publiek, maar ook veel huisartsen en therapeuten kennen de fobie niet of onderschatten de gevolgen. En dat terwijl naar schatting meer dan 115.000 Nederlanders en Belgen hieraan lijden. Regelmatig komt het dan ook voor dat iemand met emetofobie niet adequaat wordt geholpen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld in eerste instantie de verkeerde diagnose, zoals anorexia nervosa, smetvrees of agorafobie. Of krijgen ze alleen medicijnen tegen maagklachten of stress voorgeschreven.

Om ervoor te zorgen dat mensen met emetofobie beter worden geholpen, ontwikkelde Stichting Emetofobie in overleg met huisartsen en therapeuten een diagnosekaart.

De diagnosekaart geeft een opsomming van mogelijke symptomen; lichamelijke symptomen zoals misselijkheid en ondergewicht ťn gedragssymptomen zoals vermijding van ziekenhuizen, restaurants, medicijnen en drank. Ook de differentiaal diagnostiek komt aan bod, waarbij het verschil tussen emetofobie en anorexia nervosa en smetvrees (dwang) wordt behandeld. Ten slotte wordt de aangeraden behandeling beschreven: psychologische hulp eventueel ondersteund door antidepressiva en/of anxiolitica.

De diagnosekaart is te vinden op de website van Stichting Emetofobie:
www.stichtingemetofobie.nl/diagnosekaart.
14 jul 2008 15u14
zie ook rubriek