UGent breidt kinderopvang uit

Het vinden van opvang voor de allerkleinsten bezorgt jonge ouders vaak zorgen. De kinderopvanginitiatieven hebben te kampen met lange wachtlijsten en je weet pas op het laatste moment of er voor je kindje plaats zal zijn. Uit een genderstudie uitgevoerd in 2007 bleek dat ook voor jonge academici en personeelsleden werkzaam aan de UGent het vinden van kinderopvang een struikelblok is om een evenwichtige combinatie uit te bouwen tussen hun werk en gezinsleven.
Ook de crèches van de UGent krijgen veel meer aanvragen dan dat er opvangplaatsen vrijkomen. De crèche De Sterre (Krijgslaan) en de crèche C. Heymans (Isabellakaai) beschikken gezamenlijk over 114 door kind en gezin erkende en gesubsidieerde opvangplaatsen. Jaarlijks stromen er een 40-tal kindjes uit, het aantal inschrijvingen op de wachtlijst betreft het drievoudige.

Eerste uitbreiding in oktober
De UGent is niet blind voor de problematiek van kinderopvang van zijn medewerkers en besliste te investeren in het creëren van nieuwe opvangplaatsen.

Een eerste uitbreiding wordt al gerealiseerd in oktober – november van dit jaar. De UGent richt twee minicrèches op, waarvan één op de campus UZ Gent en één op het terrein De Bosrand (Potaardestraat) te Melle – Gontrode. De minicrèche De Stadskabouter (campus UZ Gent) zal vanaf 1 oktober opvang bieden aan 21 kinderen, de minicrèche De Boskabouter (Melle – Gontrode) zal vanaf 1 november plaats bieden aan 19 kinderen.

De minicrèches zullen uitgebaat worden door Partena Kinderopvang, de private partner waarmee de UGent voor deze eerste fase van de uitbreiding samenwerkt. De minicrèches werken met een attest van toezicht van Kind en gezin en zullen een evenwaardig kwalitatieve opvang bieden als de hoogaangeschreven crèches De Sterre en C. Heymans. De kinderopvang is ook fiscaal aftrekbaar.

35 bijkomende opvangplaatsen
Tussen oktober 2008 en september 2009 worden nog eens 35 bijkomende opvangplaatsen gerealiseerd bij onthaalouders in het Gentse. De onthaalouders maken deel uit van de erkende en gesubsidieerde dienst voor opvanggezinnen van Partena, waardoor de opvang gebeurt onder de kwaliteitseisen opgelegd door Kind en Gezin en de ouders ook hier een inkomensgerelateerde gezinsbijdrage betalen die fiscaal aftrekbaar is.

In een volgende fase wil de UGent in samenwerking met de Stad Gent een nieuwe door Kind en Gezin erkende en gesubsidieerde crèche realiseren op het technologiepark te Ardoyen. De besprekingen rond dit project werden recentelijk opgestart.
14 jul 2008 09u53
Bron: UGent.be
zie ook rubriek