Meer brandwondenpatiëntjes door open keukens

Kinderen lopen steeds vaker brandwonden op, zo blijkt uit cijfers van de gespecialiseerde vzw Pinocchio. Hoofdschuldige is de trend van open keukens, waardoor kinderen almaar vaker toegang krijgen tot ovens en hete vloeistoffen, schrijft De Morgen.
Stijging
In het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek kwamen vorig jaar 3.100 kinderen op consultatie, een stijging met 160 personen tegenover 2006. "Die trend houdt nu al een tiental jaar aan", weet Martin Margodt, voorzitter van de vzw Pinocchio. "Elk jaar opnieuw moeten we vaststellen dat er opnieuw 150 tot 200 patiënten zijn bij gekomen."

Open keuken
De aanhoudende stijging is volgens de vzw maar gedeeltelijk te wijten aan een betere bekendheid van het brandwondencentrum en de vzw. "We zien vooral een verband met de trend van open keukens", zegt Margodt. "De keuken is traditioneel een ruimte die afgesloten kan worden. Het laatste decennium kiezen echter steeds meer mensen voor een open keuken, die geïntegreerd is in de woonruimte."

Afsluiten
De vzw Pinocchio pleit er dan ook voor om keukens opnieuw af te sluiten voor kinderen. "Kinderen horen niet in een keuken", vindt Margodt.
16 jul 2008 08u32
Bron: De Morgen
zie ook rubriek