Te veel aluminium in voeding

Een deel van de Europeanen krijgt waarschijnlijk te veel aluminium binnen. Dit meldt het europees agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) op basis van studies in onder meer Nederland.
Volgens de EFSA is de wekelijks maximale toegestane hoeveelheid 1 milligram aluminium per kilogram lichaamsgewicht. De hoeveelheid aluminium die Europeanen binnenkrijgen varieert enorm. Het onderzoek toont aan dat volwassenen tussen de 0,2 en 1,5 milligram per kilo per week binnenkrijgen. Bij kinderen is dit zelfs 0,7 tot 2,3 milligram.

Het grootste gedeelte van aluminium krijg je binnen via je voeding. Potten, pannen en aluminiumfolie kunnen een beetje aluminium afgeven. In sommige voedingsmiddelen komt aluminium van nature voor of is het toegevoegd. Het meeste aluminium krijg je binnen via graanproducten, groente (bv. champignons en spinazie) en dranken (bv. thee). baby's kunnen aluminium binnen krijgen via flesvoeding.

Te veel aluminium kan de zenuwen en vruchtbaarheid aantasten. Er is ook mogelijk een verband tussen aluminium en de ziekte van Alzheimer. Maar de EFSA benadrukt dat er geen wetenschappelijk bewijs is om dit te ondersteunen.
16 jul 2008 08u48
zie ook rubriek