UZA krijgt snelle wagen voor orgaantransport

Het aantal orgaantransplantaties in ons land zit de jongste jaren opnieuw in de lift. Cruciaal voor het slagen van de ingreep is een efficiŽnt transport. Het Rode Kruis Vlaanderen stelt daarvoor een snelle interventiewagen ter beschikking van het UZA. ďEen ruilhart overleeft maar vier uurĒ, zegt diensthoofd cardiochirurgie Inez Rodrigus.
BelgiŽ behoort tot de absolute wereldtop op het vlak van orgaantransplantaties. Afgelopen jaar telde ons land wereldwijd zelfs het hoogste aantal beschikbare organen per miljoen inwoners. ďIn de jaren negentig steeg het aantal donoren hier vooral door het toenemend aantal verkeersdoden.

Organen in shock
Sinds 2000 loopt het aantal ongevallen terug, maar toch neemt het aantal donoren nog toe. Die organen zijn afkomstig van patiŽnten bij wie reanimatie niet succesvol was. Dat gaat dan om organen die in shock zijn geweest en waarbij een snel en veilig transport nog belangrijker is. Door een verbetering van de transporttechnieken komen ook meer organen in aanmerking voor een transplantatieĒ, schetst professor Dirk Ysebaert, diensthoofd van het transplantatiecentrum van het uza.

Het uza-transplantatiecentrum is een van de zes centra in ons land waar alle vijf de transplantaties (hart, lever, longen, nier en pancreas) plaatsvinden. Van zodra een orgaan ergens ter beschikking komt, bepaalt het coŲrdinatiecentrum Eurotransplant aan welke patiŽnt op de wachtlijst het wordt toegewezen.

Speciaal transport
ďnier, lever en pancreas worden per speciaal transport opgestuurd. hart en longen gaan we zelf ter plekke halen in heel Europa, per vliegtuig, helikopter of met een snelle Rode Kruiswagen. Van onze vorige wagen werkte het zwaailicht niet meer. Toen we onlangs in de file naar Zaventem belandden, ben ik zelf uitgestapt om de wagens aan te porren om plaats te ruimen voor het dringende transportĒ, vertelt dokter Inez Rodrigus.
17 jul 2008 11u20
zie ook rubriek