Chronische patiŽnt moet actief blijven

Blijf actief bij een chronische aandoening en onderken de emoties die met een chronische ziekte gepaard gaan. Dat adviseren onderzoekers van de Universiteit Utrecht aan patiŽnten. Op die manier kunnen ze zich beter aanpassen aan hun situatie. De onderzoeksresultaten worden zaterdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.
De vier onderzoekers analyseerden honderden recent gepubliceerde wetenschappelijke artikelen over acceptatie van een chronische ziekte. Dat leverde een aantal factoren op die een belangrijke rol lijken te spelen in het acceptatieproces.

Verantwoordelijkheid
De wetenschappers noemen het belangrijk dat patiŽnten zoveel mogelijk actief blijven, ondanks hun beperkingen. Daarnaast adviseren ze patiŽnten negatieve emoties te onderkennen en een plek te geven. Van belang is verder dat de patiŽnt zelf verantwoordelijk is voor zijn zorg.

Soms weten chronische patiŽnten aan hun ziekte ook positieve kanten te ontdekken. Zulke patiŽnten waarderen de extra tijd die ze voor hun familie hebben of de andere kijk die ze op het leven hebben gekregen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van The Lancet.
18 jul 2008 09u15
Bron: De Morgen
zie ook rubriek