Hoge schadevergoedingen voor gebruikers Vioxx

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Merck heeft vandaag aangekondigd dat het vanaf eind augustus zou beginnen met schadevergoedingen uit te keren aan de gebruikers van de ontstekingsremmer Vioxx. Dat product werd in 2004 van de markt gehaald omdat het geneesmiddel de kans op kanker verhoogde. Bijna alle gebruikers die klacht hadden ingediend, 97 procent, hadden reeds in november die minnelijke schikking aanvaard. Daarmee komt een einde aan 50.000 klachten voor het gerecht.
Hartaanvallen
Het populaire geneesmiddel werd in september 2004 van de markt gehaald nadat een studie van het bedrijf bekend was geraakt die aantoonde dat na 18 maanden dagelijks gebruik het risico op hart- en vaatproblemen verdubbelde. Daarop stroomde het aantal klachten binnen. Het bedrijf verbond er zich daarna toe om 4,85 miljard dollar uit te keren aan de slachtoffers die een hartaanval kregen na gebruik van Vioxx.

Volgens het Amerikaans gezondheidsagentschap FDA is Vioxx verantwoordelijk voor 88.000 tot 139.000 hartaanvallen waarvan waarschijnlijk 30 tot 40 procent met dodelijke afloop. Volgens Merck hebben meer dan 48.500 van de 50.000 mensen die door door het medicijn getroffen werden het aanbod aanvaard.

Stromannen
In april raakte bekend dat Merck eigen werknemers en stromannen gebruikte om klinische studies en andere artikelen over Vioxx te schrijven. Dat bleek uit een onderzoek op basis van 250 documenten dat in de Journal of the American Medical Association (JAMA) gepubliceerd werd.
18 jul 2008 09u17
Bron: De Morgen
zie ook rubriek