Artsen voeren druk op senatoren op

Een hele rist artsenverenigingen is een telefoon- en mailcampagne gestart om de senatoren te overtuigen tegen het wetsontwerp e-health te stemmen.
Dat richt een elektronisch netwerk op waarlangs artsen, andere zorgverstrekkers, ziekenfondsen, ziekenhuizen en overheidsdiensten medische en medisch-administratieve gegevens kunnen uitwisselen.

De artsen vinden dat de privacy niet voldoende gegarandeerd is en dat gebruikers en zijzelf te weinig inspraak hebben in het beheer van het systeem.

De Kamer keurde het wetsontwerp al goed. De Senaat heeft het recht het naar zich te trekken ('evoceren') en deed dit ook recent. Maar de artsenverenigingen hebben de indruk dat dit maar gebeurde om kortstondig een goede indruk te wekken. De senatoren zouden het wetsontwerp toch goedkeuren.

Eerder deze week zei de initiatiefnemer voor de evocatie, senator dr. Patrik Vankrunkelsven (Open VLD) dat de evocatie vooral een signaal wou zijn voor de minister om bij de verdere uitwerking van e-health, meer dan nu rekening te houden met de kritische overwegingen die nog over de wet circuleren.
18 jul 2008 10u29
zie ook rubriek