Antibioticagebruik zit ingebakken in onze cultuur

Culturele factoren hebben een invloed op de hoeveelheid antibiotica die de inwoners van een land gebruiken. België scoort vrij hoog op dit vlak, blijkt uit een zopas verschenen vergelijkende studie van Dr. Reginald Deschepper van de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met een aantal andere Europese universiteiten. Twee culturele dimensies blijken significant samen te hangen met het antibioticagebruik: de 'onzekerheidsvermijding' en de 'machtsafstand'.
Onzekerheidsvermijding
Onzekerheidsvermijding slaat op de mate waarin mensen bereid zijn onzekere en onduidelijke medische situaties te aanvaarden. In landen die laag scoren op onzekerheidsvermijding, zoals Nederland, aanvaarden artsen en patiënten makkelijker even met die onzekerheid te leven en voor vrij onschuldige kwaaltjes af te wachten hoe het verder evolueert. Op die manier vermijden ze overmatig antibioticagebruik.

Machtsafstand
De tweede dimensie die samenhangt met het antibioticagebruik, is de zogenaamde machtsafstand. In landen die hoog scoren inzake machtsafstand, zoals België, kijken mensen met een lagere status, de patiënten, meer op naar de 'hogergeplaatsten', de artsen. Daardoor voelen ze weinig behoefte om bijvoorbeeld in discussie te gaan over de vraag of antibiotica nu al dan niet nuttig zijn.

Belang
Volgens Deschepper kan het inzicht in de rol van culturele dimensies ons helpen om beter te begrijpen waarom sommige landen, zoals België, het moeilijker hebben om tot zuiniger antibioticagebruik te komen. België heeft immers een hoge onzekerheidsvermijdingsindex en scoort ook eerder hoog voor machtsafstand.

Nederland
Nederland, dat op beide vlakken een stuk lager scoort, heeft volgens Deschepper een voorbeeldfunctie. Artsen overleggen er makkelijker met zowel patiënten als apothekers en dit blijkt een succesvolle strategie te zijn om tot een zuiniger geneesmiddelengebruik te komen en dus resistentie te vermijden.
21 jul 2008 01u08
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek