Sp.a verheugd met maximumfactuur in thuiszorg

Er komt een maximumfactuur voor thuiszorg. Zorgbehoevenden moeten voortaan maar een beperkt aantal uren zorg betalen. De drempel wordt voor iedereen gelijk. Boven die drempel is zorg gratis. Sp.a is blij dat met het nieuwe thuiszorgdecreet de maximumfactuur voor niet-medische kosten gerealiseerd wordt. Het thuiszorgdecreet staat op de agenda van de Vlaamse regering.
Niet-medische kosten
Zorgbehoevende mensen kampen niet enkel met torenhoge medische facturen, maar gaan ook gebukt onder hoge niet-medische kosten zoals gezinszorg, poetshulp en dagopvang. Tot nu toe betaalden zorgbehoevenden voor elk uur zorg. Daar komt nu verandering in met het nieuwe thuiszorgdecreet.

Maximumfactuur
In het decreet is het principe van een maximumfactuur voor niet-medische kosten opgenomen. Iets waar de sp.a al langer voor ijverde. Met de maximumfactuur betalen zorgbehoevenden maar een bepaald aantal uren zorg. als mensen meer uren zorg nodig hebben, moeten ze niet meer betalen.

financieel al zwaar genoeg
Sp.a-voorzitster Caroline Gennez reageert verheugd. "Zieke mensen hebben het financieel al zwaar genoeg. De ziekenhuisfacturen stromen binnen en velen kunnen nog amper hun hoofd boven water houden. Met het invoeren van de maximumfactuur zorg willen we het financieel leefbaar houden voor mensen die in een bepaalde periode veel thuiszorgdiensten nodig hebben", aldus Gennez.

Vaak ontoereikend
Ook sp.a-parlementslid Elke Roex reageert enthousiast op het decreet. Zijzelf had er bij minister van welzijn Steven Vanackere (CD&V) op aangedrongen om een maximumfactuur in te voeren die rekening zou houden met de financiële draagkracht van het gezin. De bestaande zorgverzekering dekt namelijk niet altijd alle zorgkosten. Voor tien procent van de gevallen, de meest zorgbehoevenden die soms duizenden euro's per maand niet-medische kosten hebben, is de uitkering ontoereikend.

Menselijke drama's voorkomen
"Financiële problemen krijgen omdat je veel zorg nodig hebt, is verleden tijd. Voortaan betalen mensen een begrensd bedrag voor hun zorg. Die grens wordt bepaald op basis van hun inkomen en hun gezinssituatie. Zo garanderen we de mensen dat de kosten voor noodzakelijke thuiszorg nooit te zwaar wegen op het jaarlijkse gezinsbudget en voorkomen we menselijke drama's", aldus Elke Roex.
21 jul 2008 01u10
Bron: De Morgen
meer over
zie ook rubriek