Levensverwachting hiv-patiŽnt fors gestegen

De levensverwachting van hiv-patiŽnten die een cocktail van remmende medicijnen krijgen, is in tien jaar tijd met ongeveer 13 jaar gestegen. Dat blijkt uit Canadees onderzoek dat vrijdag wordt gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
De combinatietherapie die de wetenschappers onderzochten, werd in 1996 geÔntroduceerd. Een hiv-patiŽnt van 20 jaar die toen met zijn medicijnen begon had gemiddeld nog 36 jaar te leven en werd naar verwachting 56 jaar. In 2005 was de levensverwachting met 13 jaar opgelopen naar ruim 69 jaar.

Het sterftecijfer daalde in dezelfde periode met ongeveer 40 procent. Jonge hiv-patiŽnten die behandeld worden in een vroege fase van de ziekte kunnen met de huidige medicatie ruim 60 jaar oud worden, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers schrijven de hogere levensverwachting toe aan de verbetering van de medicijnen die in een cocktail gebruikt worden. ,,Deze vooruitgang heeft hiv veranderd van een dodelijke ziekte in een chronische aandoening'', aldus de publicatie in The Lancet.
25 jul 2008 10u03
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek