Laatste vijf levensjaren kosten 250.000 euro

De laatste jaren van een mensenleven zijn veruit de duurste, door de hoge kosten van medische en andere verzorging. Het Antwerpse OCMW heeft de kosten van de vijf laatste levensjaren berekend op gemiddeld 250.000 euro.
Rusthuis
In dat bedrag zijn alle kosten inbegrepen en wordt geen rekening gehouden met de terugbetaling door de mutualiteit en subsidies. De hoge kosten zijn onder meer te verklaren door een verblijf in een ocmw-rusthuis. In Antwerpen duurt zo'n verblijf gemiddeld tweeënhalf jaar.

Gemiddelde levensverwachting
De gemiddelde levensverwachting in een rusthuis is 85,5 jaar, die in een serviceflat 87,5 jaar. "Mensen die een serviceflat betrekken, zijn over het algemeen in een betere fysieke en mentale conditie", verklaart ocmw-voorzitter Monica De Coninck.

All-in-prijs
De gemiddelde maandprijs voor een verblijf in een OCMW-rusthuis bedraagt nu 1.500 euro. "Dat is voor veel mensen heel veel, maar tegelijk ook weinig als je de dagprijs van 50 euro vergelijkt met bijvoorbeeld die in een hotel. En bij ons is dat bedrag all-in, inclusief alle kosten voor de verzorging. Bovendien legt de overheid er voor elke 50 euro nog eens 80 euro bovenop. De reële kostprijs per dag is dus 130 euro", besluit Coninck.
25 jul 2008 10u04
Bron: De Morgen
zie ook rubriek