Hartinfarct vroegtijdig op te sporen

Onderzoekers aan de universiteit van Maastricht hebben een doorbraak geboekt in het opsporen van hartinfarcten. Ze ontdekten dat twee biomarkers een belangrijke rol kunnen spelen bij het vroegtijdig opsporen van gescheurde plaques in slagaderen. Die scheur gaat vooraf aan de meeste hartinfarcten.
Infarct
biomarkers zijn stoffen die van nature in het menselijk lichaam zitten en in verband kunnen worden gebracht met een ziektebeeld. Vrijwel alle onderzochte patiënten met een acuut hartinfarct reageerden bij aankomst in het ziekenhuis positief op de nieuwe biomarkers.

plaques ontstaan door aderverkalking en kunnen de doorsnede van een bloedvat flink vernauwen. Dat levert meestal geen problemen op, zolang er voldoende bloed door het vat kan stromen. plaques kunnen echter openscheuren en zodra de inhoud van de plaque met bloed in aanraking komt, vormt zich een stolsel dat een acute afsluiting van het vat kan veroorzaken.

Biomarkers
De onderzoekers ontdekten onlangs dat de aanwezigheid van twee biomarkers, antistoffen tegen de eiwitten E1 en E12, in het menselijk bloed verband houdt met de aanwezigheid van gescheurde plaques in de slagaderen. Circa 76 procent van de patiënten met een gescheurde plaque in de halsslagader, aorta of grote beenslagader en 93 procent van de patiënten met een acuut hartinfarct reageerden positief op de meting. Patiënten zonder plaque reageerden allemaal negatief.

De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze maand in The Journal of Clinical Investigation.
28 jul 2008 09u04
Bron: De Morgen