Instrument meet mate van pijn bij verpleeghuisbewoners

De pijnstilling in verpleeghuizen laat te wensen over, vooral als het gaat om patiŽnten die hun pijn niet goed kunnen uiten. Als oplossing hiervoor ontwikkelde onderzoekster Rhodee van Herk, van de Erasmusuniversiteit, de Rotterdam Elderly Pain Observation Scale (REPOS).
REPOS is een observatieschaal waarmee verzorgenden op een objectieve manier en aan de hand van diens gedrag bepalen of de oudere pijn heeft. Bij de REPOS hoort een beslisboom die richting geeft aan vervolgacties. De Check≠-list pijn gedrag voor ernstig verstandelijk gehandicapte kinderen stond model voor REPOS.

Van Herk ontdekte dat tweederde van de mondige patiŽnten in een verpleeghuis pijn lijden. Een groot deel van de patiŽnten kan vanwege dementie, afasie, ander ernstig hersenletsel, of door een terminale ziekte geen uiting aan hun pijn geven. De verpleging geeft aan dat driekwart van deze patiŽnten pijn lijdt. Desondanks krijgen deze patiŽnten onvoldoende pijnstilling.

Het management van verpleeghuizen kan aan een beter pijnbeleid bijdragen door REPOS-metingen verplicht te stellen, meent Van Herk. Bovendien kan REPOS onderdeel uitmaken van jaarlijkse meetweken. Het gebruik van REPOS in de praktijk vergt oefening. Voor dit doel stelde Van Herk een cd-rom samen met achtergrondinformatie en videobeelden.
Interessante links:
30 jul 2008 08u58
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek