Nanolampjes voor medische diagnostiek

Scheikundigen van de Universiteit Utrecht hebben een contrastmiddel ontwikkeld dat bestaat uit een soort magnetische nanolampjes. Deze kunnen op verschillende manier gebruikt worden in de diagnose van ziektes. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.
Dit soort multifunctionele contrastmiddelen kunnen in de toekomst mogelijk worden toegepast bij het verwijderen van een hersentumor. Door een dergelijk middel aan een tumor te laten hechten, kan voor de operatie met de mri-scanner de locatie van de tumor worden bepaald. Hierna zijn tijdens het daadwerkelijke opereren de randen van de tumor heel precies te zien, doordat het contrastmiddel dan oplicht. Zo kan de chirurg de tumor weghalen terwijl de rest van de hersenen intact blijft.

De bolletjes met een afmeting van slechts een paar nanometer, zenden licht uit dat goed te zien is met een speciale microscoop. Masterstudent Matti van Schooneveld en promovendus Rolf Koole omhulden deze ’nanolampjes’ in hun onderzoek met glas. Door hier magnetische deeltjes aan toe te voegen en moleculen aan vast te maken, ontwikkelden de onderzoekers contrastbolletjes die niet alleen licht uitzenden maar ook te detecteren zijn met een mri-scanner.

Contrastmiddelen
Om duidelijkere beelden te krijgen met een MRI-scanner of met een microscoop wordt een contrastmiddel gebruikt. Normaal gesproken wordt er voor elke methode een ander contrastmiddel gebruikt. Deze nanolampjes vormen een multifunctioneel contrastmiddel, dat zowel met een MRI-scanner als met een microscoop te zien is.
30 jul 2008 09u16