Meer kans op beroerte door passief roken

Niet-rokers die getrouwd zijn met rokers hebben 42 procent meer kans op een beroerte dan niet-rokers die getrouwd zijn met een niet-roker. Wie gestopt is met roken en getrouwd is met een roker, heeft dezelfde kans op een beroerte als een roker.
Sigaretten en echtgenoten
Dat toont een Amerikaanse studie aan, gepubliceerd in het wetenschappelijke blad American Journal of Preventive Medicine, meldt Reuters. Het onderzoek had 16.225 deelnemers van 50 jaar of ouder. Geen enkele deelnemer had ooit een beroerte gehad. Ze werden gemiddeld 9 jaar lang opgevolgd. De rokers werden beperkt tot sigarettenrokers, om de resultaten niet te vertekenen. De niet-rokers werden beperkt tot echtgenoten. Het effect van passief roken op kinderen werd niet onderzocht.

Stoppen helpt
"Stoppen met roken helpt dus niet enkel je eigen gezondheid, maar ook die van de mensen rondom jou", adviseert onderzoeksleidster Maria Glymour, verbonden aan Harvard School of Public Health in Boston en Columbia University in New York.

Gezondheidsgevaar
"Steeds meer onderzoek bewijst het gezondheidsgevaar van passief roken." Zo hebben passieve rokers ook een hogere kans op longkanker, luchtwegeninfecties, hartziekten en sinuskanker. Niet moeilijk als je weet dat sigarettenrook honderden giftige stoffen bevat.
31 jul 2008 08u33
Bron: De Morgen
zie ook rubriek