Statines lijken te beschermen tegen geheugenverlies

Een vijf jaar durend onderzoek onder bijna 1700 oudere Amerikanen van Mexicaanse afkomst liet zien dat mensen die statines gebruikten de helft minder kans hadden op dementie en geheugenverlies.
Bij aanvang van de studie vertoonden geen van de deelnemers symptomen van dementie of geheugenverlies. Iedere 12 tot 15 maanden werden zij cognitief en klinisch onderzocht. In totaal begon 27 procent van de deelnemers op enig moment statines te gebruiken. Gedurende de studieduur ontwikkelden 130 mensen dementie of geheugenverlies. Uit analyses van de onderzoeksresultaten die vandaag verschijnen in Neurology, bleek dat de personen die statines gebruikten veel minder vaak dementie ontwikkelden dan personen die geen statines gebruikten, ook nadat gecorrigeerd was voor mogelijke andere factoren die de ontwikkeling van dementie beïnvloeden.

De onderzoekers willen nog niet beweren dat iedereen nu maar statines moet gaan slikken om de kans op dementie te verlagen maar hopen wel dat de resultaten van deze studie aanleiding zijn klinische trials op te zetten om het effect van statines op de ontwikkeling van dementie en geheugenverlies nader te onderzoeken.
31 jul 2008 08u34
zie ook rubriek