Vaccinatiecentrum zoekt proefpersonen

Het Centrum voor Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de Antwerpse Universiteit en het UZA zoekt proefpersonen voor het uittesten van nieuwe vaccins tegen onder meer griep en zona.
Aan de Antwerpse universiteit voert men al 25 jaar onderzoek uit naar nieuwe en bestaande vaccins. Dat gebeurt onder meer met vrijwilligers. Door de vakantiemaanden en het stijgende aantal vaccins dat men onderzoekt, is er een tekort aan proefpersonen.



Momenteel loopt er in Antwerpen een drietal vaccinstudies voor vogelgriep, wintergriep en zona. De onderzoekers zoeken vrijwilligers van alle leeftijden, van zuigelingen tot bejaarden. De enige voorwaarde is dat de proefpersoon gezond is. Meestal duurt een studie zes maanden tot een jaar en moeten de vrijwilligers vijf tot zes keer op consultatie komen tijdens die periode. Vrijwilligers bij een vaccinstudie kunnen rekenen op een vergoeding van 25 tot 50 euro per consultatie.

Elke studie is goedgekeurd door een ethische commissie. Vaccinonderzoek is voor de proefpersonen veilig. Vaccins werken op het afweersysteem, waardoor de nevenwerkingen goed kunnen worden ingeschat. (jcv)

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden op 03-820 26 52 of via cev@ua.ac.be www.ua.ac.be/cev
31 jul 2008 08u38
zie ook rubriek