Aantal zelfmoorden in Vlaanderen twee keer zo hoog als in Nederland

Crises als de affaire-Dutroux en politieke onrust zouden er de oorzaak van kunnen zijn dat het aantal zelfmoorden in Vlaanderen twee keer hoger is dan in Nederland. België scoort laag op de geluksbarometer, zegt de Belgische demograaf Luc Bonneux die het aantal suïcides in beide landen heeft onderzocht.
Bonneux deed zijn onderzoek samen met collega Corina Huisman. De resultaten staan vrijdag in het tijdschrift Demos.

De zelfmoorden in Nederland en Vlaanderen zijn in het onderzoek uitgedrukt in verloren levensjaren. Per duizend inwoners verliezen Nederlandse mannen 2,8 levensjaren aan zelfmoord, de mannelijke Vlamingen 6,1. Bij de vrouwen is dat 1,1 tegen 2,0. Het komt er op neer dat Vlamingen twee keer zoveel zelfmoord plegen als Nederlanders.

Een echte verklaring voor het hogere aantal zelfmoorden in zijn vaderland heeft Bonneux niet, zei hij woensdag. Mogelijk heeft het te maken met het Nederlandse zelfmoordbeleid dat gericht is op preventie, begeleiding en crisisopvang. België heeft vrijwel geen beleid ten aanzien van suïcide, zegt de onderzoeker die werkt bij het Nederlands interdisciplinair demografsich instituut NIDI in Den Haag.

'Ik denk dat de grijze cellen in Vlaanderen de afgelopen jaren veel meer bezig zijn geweest met de ene crisis na de andere. Daardoor zijn onderzoek en beleid ten aanzien van zelfmoorden afwezig', aldus Bonneux.

Volgens hem kan een algemeen gevoel van onvrede over de samenleving de druppel zijn voor mensen die toch al overwogen zelfmoord te plegen. De politieke crisis rond de Belgische regering kan daarbij ook een rol hebben gespeeld.

Bonneux en Huisman onderzochten niet alleen het aantal sterfgevallen door zelfmoord, maar ook die door verkeersongevallen. Het aantal verloren levensjaren door ongevallen is onder Belgische mannen 6,1 en onder Nederlandse mannen 2,8, bij vrouwen is dat 2,0 tegen 0,8.
31 jul 2008 08u41
zie ook rubriek