Gevaar voor tekenbeten overroepen

Het gevaar dat men via een tekenbeet de ziekte van Lyme of een andere ernstige aandoening kan oplopen, is sterk overroepen. De kans op besmetting bedraagt in ons land minder dan 5 procent. Als men binnen de 24 uur de teek verwijdert is het risico nog kleiner. Dat stelt Marc Van Ranst, hoofd van het labo Virologie aan de K.U.Leuven, in het tijdschrift Bodytalk. Augustus en september zijn jaarlijks opnieuw de topmaanden voor tekenbeten.
Besmet dier
Een tekenbeet kan enkel tot een dergelijke aandoening leiden als de teek besmet is met de bacterie borrelia burgdorfen en dat is bij de meeste teken niet zo. Een teek raakt besmet door bloed te zuigen van een besmet dier zoals een bosmuis of woelrat. Het risico op besmetting ontstaat pas een tijd na de tekenbeet en is wellicht het grootst van 48 tot 72 uur nadien. Al te vaak wordt volgens Van Ranst nodeloos antibiotica toegediend.

Pincet
De wijze waarop de teek wordt weggehaald zou geen invloed hebben op het besmettingsrisico. Het handigst middel blijkt nog steeds een pincet waarmee men de teek zo dicht mogelijk bij de huid vastknijpt en vervolgens gewoon lostrekt. Belangrijk is nadien de plaats van de beet goed in het oog te houden. Wanneer er zich tijdens de eerste maand een pijnloze, rozig-grijze vlek vormt die elke dag 2 tot 3 cm groeit ben je besmet en moet je een arts raadplegen.
04 aug 2008 10u00
Bron: De Morgen
zie ook rubriek