Vetweefsel regelt de invloed van insuline op kleine bloedvaten

Onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het VU medisch centrum in Amsterdam hebben belangrijke ontdekkingen gedaan over hoe insuline en vetweefsel samen reageren. Het project is betaald door het Diabetes Fonds.
We wisten al dat insuline op een of andere manier de bloedvaten wijder of juist nauwer kan maken. Maar hoe? De onderzoekers ontdekten dat insuline daarbij wordt aangestuurd door het vetweefsel in het lichaam.

Vetweefsel scheidt allerlei stoffen uit, zoals vetzuren, hormonen en ontstekingsstoffen. In combinatie met de ene stof zorgt insuline voor vaatverwijding, met de andere voor vaatvernauwing.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers een nieuw soort vetweefsel, dat zich bij diabetes type 2 ophoopt rond de bloedvaten. Daar werkt het als stoorzender voor de invloed van insuline op de bloedvaten. Dat speelt mogelijk een grote rol bij bijvoorbeeld problemen met bloeddruk bij diabetes.

Dit soort kennis helpt ons steeds verder op weg naar nieuwe behandelingen voor diabetes type 2. De onderzoekers gaan hier zeker op door.